„Alumnos, vamos a pasar este tarde en la cocina escolar, cocinamos churros“, navrhol učiteľ španielskeho jazyka svojim žiakom. Mnohí sa začudovali, ale nedočkavo stáli o pól druhej pred školskou kuchynkou. „Necesitamos estos ingredientes,“ zneli prvé pokyny učiteľa, „harina, agua, aceite, huevos,……“ Pripravené ingrediencie, elán a zvedavosť boli neodmysliteľné súčasti školského podujatia žiakov navštevujúcich španielsky jazyk. Dievčatá i chlapci miešali, plnili, pražili, obaľovali chutné churros –ky. Celá chodba vyvoniavala a mnoho zvedavých hláv nakuklo, čo sa to tu deje. Všetkým veľmi chutilo a odniesli si domov nielen chutnú odmenu, ale aj recept. Takto vniesli kúsok svojej španielčiny aj do svojich rodín.
INGREDIENCIE
Cesto:
250 ml aqua voda
150 g harina blanca polohrubá múka
1 pizca de sal štipka soli
2 huevos vajcia
1 cucharada aceite de oliva
lyžica olivového oleja
1 polvo de hornear prášok do pečiva
1 liter de aceite olej na vyprážanie
Posýpka:
100 g azúcar cukor
1 paquete de canela balík škorice
Krém:
150 g chocolate negro tmavá čokoláda
100 ml crema espesa šľahačkovej smotany
POSTUP: (pre istotu uvádzame v slovenčine, aby sa každému vydaril)
Do horúcej vody pridáme maslo a štipku soli a privedieme k varu.
Prisypeme múku a dôkladne miešame, kým sa suroviny spoja do hladkej masy a začnú sa odliepať od okrajov hrnca. Do vychladnutej masy pridáme po jednom vajíčka. Dôkladne premiešame.
Cesto preložíme do vrecúška na zdobenie a vytláčame pásiky (asi 7 cm dlhé), ktoré vypražíme dozlatista v hrnci na rozohriatom oleji. Prebytočný tuk odstránime papierovým obrúskom.
Čokoládový krém si pripravíme nad parou za stáleho šľahania z horkej čokolády a smotany.
Hotové churros obalíme v posýpke a namáčame do pripraveného čokoládového krému.
¡Buen provecho! Dobrú chuť!
Tak čo, vyskúšate tiež?